Polecane

Najsuchsza wiosna od 100 lat w Polsce i Europie

Susza. Fot. Pixabay.

Wiosna 2025 roku, najsuchsza od stulecia, przyniosła dramatyczny deficyt opadów w Europie, zagrażając uprawom i bezpieczeństwu żywnościowemu. W Polsce susza rolnicza i hydrologiczna dotyka niemal wszystkie województwa, a plony mogą spaść nawet o 40 procent.

Wiosna 2025 roku zapisze się jako jedna z najsuchszych w historii pomiarów meteorologicznych w Europie, z opadami w wielu regionach o 60–80 procent niższymi od normy wieloletniej. W Polsce, Niemczech i Holandii susza rolnicza i hydrologiczna pustoszy pola, prowadząc do spadku wilgotności gleby, problemów z kiełkowaniem roślin i ryzyka pożarów.

Dane satelitarne Copernicus Climate Change Service (C3S) wskazują, że wierzchnia warstwa gleby w Polsce była w maju „ekstremalnie sucha”, przewyższając poziomy z rekordowego 2018 roku.

W Polsce IMGW ostrzega, że susza dotyka niemal wszystkich województw, z marcowymi opadami w centralnej i wschodniej części kraju na poziomie 10–20 mm, czyli ponad 50 procent poniżej normy. Spadek poziomu wód gruntowych i powierzchniowych utrudnia nawadnianie i dostęp do wody pitnej. Rolnicy szacują, że plony mogą być o 20–40 procent niższe niż w 2024 roku, co przy rosnących kosztach nawozów (o 30–50 procent droższych niż w 2023 roku) i presji importu z Ukrainy pogłębia kryzys finansowy gospodarstw.

W Europie Zachodniej ryzyko pożarów

W Niemczech, w Dolnej Saksonii i Szlezwiku-Holsztynie, rolnicy wstrzymali siewy lub zaorywali pola, a w Holandii straty zagrażają uprawom ziemniaków, cebuli i kukurydzy. Brak wody do nawadniania i erozja gleby zmniejszają bioróżnorodność, a wysokie temperatury zwiększają ryzyko pożarów.

Komisja Europejska i IMGW prognozują, że susza może utrzymać się latem, z opadami poniżej normy i temperaturami powyżej 30°C, co może ograniczyć dostęp do wody pitnej i przemysłowej.

Eksperci apelują o zmiany w polityce wodnej, w tym zwiększenie retencji (obecnie Polska magazynuje tylko 6,5 procent rocznego odpływu wody, wobec 15–20 procent w Hiszpanii) i wsparcie dla rolnictwa, np. poprzez dopłaty do nawadniania czy ubezpieczenia od suszy.

W 2024 roku Polska zmarnowała 5 milionów ton żywności, co w obliczu spadku produkcji rolnej potęguje problem bezpieczeństwa żywnościowego.

Źródło: Świat OZE / Reuters